Prof. Dr. h. c. mult. Reinhold Würth

Reinhold Würth

Reinhold Würth, geboren in 1935, gaat op veertienjarige leeftijd in de schroevenhandel van zijn vader in de leer. Na de vroege dood van zijn vader neemt Reinhold op negentienjarige leeftijd het bedrijf over. De omzet steeg in dat jaar met maar liefst 20%.

Na het einde van de tweede wereldoorlog is de vraag naar professionele materialen bij ambachtelijke bedrijven zeer groot en wordt Würth in heel Duitsland actief. In iets meer dan 50 jaar bouwde Reinhold Würth de kleine regionale schroevengroothandel zo stelselmatig uit tot een wereldwijde handelsonderneming. Vandaag is de Würth groep in 84 landen actief, met meer dan 400 juridisch zelfstandige dochterondernemingen.

Op 1 maart 2006 neemt zijn dochter Bettina Würth de taak van haar vader over. Sindsdien vervult Professor Dr. h.c. mult. Reinhold Würth binnen de familiestichting de functie van voorzitter van de raad van toezicht.

Tijdens zijn loopbaan heeft Reinhold Würth zich intensief beziggehouden met psychologische thema’s zoals medewerkersmotivatie, leiding geven en vragen met betrekking tot de beroepsethiek in een veranderende maatschappij. Ook op cultureel gebied heeft hij zich veelvoudig geëngageerd. Met de aankoop van een aquarel van Emil Nolde, begin jaren zestig van, begon zijn passie voor het verzamelen van kunst. Ondertussen heeft hij een verzameling opgebouwd van circa 12.000 werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen van Edvard Munch, Pablo Picasso, Max Ernst, Alfred Hrdlicka, Markus Lüpertz, Christo en vele anderen.

In 1991 maakt de geëngageerde bevorderaar van kunst en cultuur zijn verzameling toegankelijk voor het brede publiek, tijdens de officiële opening van het nieuwe hoofdkantoor in Künzelsau, waarin zich ook het museum Würth bevindt. Het museum met kunst uit de twintigste en eenentwintigste eeuw is dagelijks toegankelijk voor zowel Würth medewerkers als het algemene publiek. Jaarlijks vinden er drie tot vier wisselende tentoonstellingen plaats. Een ander attractief forum voor de verzameling Würth realiseerde Reinhold Würth met de bouw van de Kunsthalle Würth te Schwäbisch Hall, die in mei 2001 geopend werd.

De gepassioneerde piloot (licentie verkeerspiloot/ ATPL) en motorrijder (Harley Davidson) is getrouwd met vrouw Carmen en heeft drie kinderen. Professor Dr. h.c. mult. Reinhold Würth was tot aan het einde van het zomersemester 2003 buitengewoon hoogleraar aan het interfacultaire instituut voor entrepreneurship aan de universiteit van Karlsruhe. Reinhold Würth is eredoctor en eresenator aan de universiteit van Tübingen.

Tijdens zijn loopbaan mocht hij talrijke eretitels en onderscheidingen in ontvangst nemen voor zijn succesvol ondernemerschap, toewijding in de wetenschap, het openbaar leven, op het gebied van cultuurbevordering en voor zijn levenswerk in het algemeen.